wtorek, 13 marca 2012

PIZZA BEZGLUTENOWA :-)

Tak. Miałam rację.
 Zdjęcie pizzy trzeba robić przed upieczeniem.
Po - niezwykle trudno wyrwać ją biesiadnikom na sesję zdjęciową!
Nie ma mowy!
Zatem jak wyglądała po upieczeniu musicie sobie wyimaginować. ;-)))


Pizza u nas to rzadkość.
Po pierwsze trudno ja sobie wyobrazić bez sera (chociaż można)... :(
A ser, jak wiadomo, niewskazany.
Ale co tam!
Postanowiłam więc stworzyć nowy cykl.
MIEJ ZASADY - ŁAM ZASADY.
Byle w rozsądnych proporcjach.
Od razu lepiej.
:-)
Rzecz druga - ciasto.
Z miksu bezglutenowego trudno osiągnąć ciasto o puszystości porównywalnej
z mąką pszenną czy orkiszową. Ale ... nam się udało. Miksując mąki oddzielnie.

Zatem pizza.
Niejedna.


CIASTO BEZGLUTENOWE NA PIZZĘ
Jedno powstało z miksu bezglutenowego i było raczej "chrupiące" ;-)
Polecam je raczej fanom niezbyt puszystego ciasta.
Drugie polecam fanom ciasta puszystego.

CIASTO PIERWSZE Z MIKSU BEZGLUTENOWEGO:
 mąka bezglutenowa  (2 szklanki)
świeże drożdże  (5 dag)
mleko ryżowe (3/4 szklanki)
masło klarowane  (ok 1/2 kostki) lub dowolna szlachetna oliwa (4-5 łyżek)
 żółtko lub kopiasta łyżka skrobi
 słód lub dowolny syrop (miód) (1 łyżeczka)
sól

pizza bezglutenowa z pomidorami, pesto, owczym serem.
Wykonanie:
Mleko ryżowe podgrzej. Odlej 1/3 ciepłego mleka do szklanki, 
rozpuść w nim słód i drożdże.
Pozostaw w cieple. 
Do reszty ciepłego mleka dodaj tłuszcz lub oliwę i połącz 
(jeśli użyjesz stałego tłuszczu, musi się on całkowicie rozpuścić. 
Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli, żółtko jaja (lub skrobię), 
drożdże i ostudzone mleko z tłuszczem. 
Masa powinna być miksowana w cieple aż pojawią się 
pęcherzyki powietrza.
Wyłóż na wysmarowanym tłuszczem blacie do pizzy
 i zapiecz aż się lekko zarumieni.
Następnie wyjmij, wyłóż składniki na wierzch pizzy i zapiecz. 
w sumie czas pieczenia to ok 30 min.

CIASTO DRUGIE - PUSZYSTE.
Wymaga nieco więcej zachodu, ma zupełnie inna konsystencję. 
Jest podobne w miękkości do ciasta pszennego. 
Przepis na tę pizzę wyszukała w necie znajoma (zajrzyj), 
ale oczywiście nie byłabym sobą gdybym nie zmieniła tego czy owego, 
zwłaszcza, że w składzie w powyższym cieście jest nabiał...
 i to serek ricotta. Auć!  ;)

Składniki (sklepy eko):
mąka z prosa (1/4 szklanki)
mąka ryżowa (1 szklanka)
skrobia kukurydziana (1/4 szklanki
mąka z tapioki (1/2 szklanki) 
mączka guarowa (2 łyżeczki) 
sól (1/2 łyżeczki)
drożdże suche (2,5 łyżeczki)
woda bardzo ciepła (max 3/4 szklanki)
zmielone na masę migdały (2 łyżki) - opcjonalnie
jajka (2 szt.)
oliwa z oliwek (3 łyżki)
ocet jabłkowy (1/2 łyżeczki)
syrop ryżowy (2 łyżki)

Pizza "po męsku"z kimchi ;)
Wykonanie:
Włącz piekarnik na 170 stopni i rozgrzej formę w której będziesz piec pizzę.
Użyj składników ogrzanych do temperatury pokojowej.
Drożdże rozpuść w 1/3 szklanki ciepłej wody, dodaj 1 łyżkę syropu ryżowego.
Zmiksuj olej, syrop ryżowy, miód i ocet.
Osobno wymieszaj wszystkie mąki i zacznij je na sucho miksować mikserem
 z "łopatkami", następnie dodaj migdały i jaja i znów chwilę miksuj. 
Dodaj uaktywnione drożdże, znów miksuj, 
potem wlej płynne zmiksowane dodatki i miksuj dalej.
Resztę wody (1/2 - 2/3 ciepłej!) dodawaj sukcesywnie, 
starając się osiągnąć konsystencję bardzo gęstej śmietany. 
Wyłóż ciasto na bardzo ciepłą blaszkę posmarowaną olejem 
i zapiecz ok 30-40 min.
Następnie wyjmij z piekarnika, wyłóż nań ulubione składniki 
i zapiecz ponownie (ok 20min).

pizza wege:ser z niebieską pleśnią, kapary, oliwki, papryka, chili,
pomidory, cebula

uffff...
Smacznego!
:)


Ciao!






12 komentarzy:

  1. jest pizza :)))
    a ta mączka guarowa to takie coś
    http://www.visvitalis.com.pl/pl_PL/p/Maczka-Guarowa-200g/1525
    albo takie tak?
    http://www.eko-zdrowie.pl/p/87/366645/guma-guar-200g-inne-bezglutenowa-zywnosc.html

    OdpowiedzUsuń
  2. :))
    Ja używam tej pierwszej. Nie jestem specjalistą ale być może nazwy są używane zamiennie.
    http://www.sfd.pl/sklep/wiki/Guma_guarowa.html

    OdpowiedzUsuń
  3. ale nabrałam ochoty na pizze :) czy w pierwszej wersji ten mix ze sklepu mozna czymś zastąpić tzn mieszanka wlasnych mąk? jakos nie mam przekonania do tych mąk sklepowych, możesz którąś polecić?

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczerze powiem, też nie mam przekonania do tych sklepowych mieszanek... nigdy nie wiadomo co z nich dokladnie wyjdzie. :/ Jeśli chcesz mieszać sama mąki, bardzo Ci polecam ten drugi przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda przepysznie :) też robię własną pizzę, ale glutenową :)
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzięki Szana. Wygląda nieźle, ale jak smakuje! :))
    Chętnie zajrzę. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj, mam pytanie, gdzie dostałaś mleko ryżowe??
    Podoba mi się Twoja propozycja, pewnie skorzystam z niej na dniach...
    Ewentualnie czym zastąpić mleko??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mleko ryżowe jest w większości marketów. Powinnaś je dostać bez problemu. Ewentualnie może być każde inne roślinne mleko. Sojowe, migdałowe itp. My unikamy nabiału zwierzęcego. pozdrawiam! :)

      Usuń
  8. Hej, czy można zrobic drugi przepis bez maki z tapioki? I czy niezbędny jest syrop ryżowy?pilne pytanie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, teoretycznie można mąkę z tapioki zastąpić inną skrobią (tapioka to skrobia z bulw manioku) np. ziemniaczaną lub kukurydzianą. Nie wiem jednak czy osiągniesz taki sam efekt bo nie mam takiego doświadczenia na koncie. Syrop ryżowy mozesz zastąpić każdym innym syropem lub miodem w ostateczności cukrem, czego nie polecam. Uściski! :)

      Usuń
  9. ten przepis jest chyba dla ludzi umierających od podmuchu wiatru, co to kur** ksylitol?
    Nie da się jakoś z samej mąki kukurydzianej :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja od kilku lat robię bez sera i już sobie nie wyobrażam, jak można dodać ser do pizzy ;-)))

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.