piątek, 6 kwietnia 2012

FESTIWAL ŚLEDZIA - NA CZERWONO czyli ŚRÓDZIEMNOMORSKIE INSPIRACJE ;)

Pierwsza śledziowa propozycja jest idealna dla smakoszy kuchni śródziemnomorskiej.
Porcja ryby obficie okraszona esencjonalnymi pomidorami duszonymi z czosnkiem i bazylią na smakowitej oliwie z oliwek.
Pyszności!


Składniki:
śledzie (matiasy - dowolna ilość, u mnie 5 szt.)
cebula (2 szt.)
cytryna lub ocet (żywy, naturalny np. jabłkowy)
pomidory (świeże, lub z przetworów)
czosnek
chili (opcjonalnie)
bazylia świeża
oregano
oliwa z oliwek
sól
słodzik (ksylitol, stewia, cukier)


Wykonanie:
Śledzie namocz w wodzie najlepiej na całą noc, lub co najmniej kilka godzin. W tym czasie zmień wodę przynajmniej raz.
Następnie pokrój w dowolne kawałki, skrop obficie cytryną lub octem i posyp słodzikiem.
Teraz możesz już przystąpić do sporządzania "okrasy" śledziowej. Pokrój w półkążki cebulę i podduś na oliwie z chili (opcjonalnie). Dodaj czosnek, wlej kilka łyżek octu (cytryny), dołóż pomidory (bez skórki, duże kawałki), oregano, podduś. Dopraw do smaku cukrem i solą oraz pieprzem (słodko - kwaśno - czosnkowo - bazyliowe). 
Wymieszaj ze śledziem i świeżą bazylią.
Odstaw do "przegryzienia się smaków".
Smacznego!
:)


2 komentarze:

  1. Kiedys nie lubilam sledzi, potem sie do nich przekonalam. W takiej odslonie na pewno by mi smakowaly!

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.