poniedziałek, 30 czerwca 2014

TAPENADA Z OLIWEK Z SUSZONYMI POMIDORAMI A LA MATKA SMAKOTERAPIA

To jest po prostu pyszne!
Doskonałe!
I niesłodkie! 
;)
Wszak Matka Smakoterapia z wszystkich słodkości na świecie 
najbardziej kocha oliwki...
Tapenada z oliwek z suszonymi pomidorami i migdałami! 
Obłędna.... aaa...aaa....aaa... ;) :D 
Cudowna do kanapek i zamiast pesto. Do wszystkiego!


Składniki:
oliwki zielone bez pestek (najlepiej eko, solone) - 2 duże garści
pomidory suszone w oliwie z oliwek - garść + oliwa z pomidorów (kilka łyżek)
migdały (nieobowiązkowo) - garść
świeża bazylia - kilka gałązek
czosnek - 1 ząbek (lub do smaku)
syrop klonowy lub miód - 1 łyżeczka

Wykonanie:
Zblenduj wszystkie składniki w dowolnym urzadzeniu miksującym i gotowe....
Najkrótszy przepis świata!
I znakomity!
Smacznego!

ps. przechowuj w lodówce ok 3-4 dni.

:D


5 komentarzy:

  1. Aaaa, o Matko, robię! Tylko najpierw muszę znaleźć wszystkie składniki 100 % bezglutenowe. Pozdrawiam
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  2. czy jeśli użyję migdały, muszę je wcześniej namoczyć ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy czarne oliwki tez moga byc? Akurat takie w spizarce znalazlam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Juz wyprobowane:) przepyszne:***

    OdpowiedzUsuń

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.