poniedziałek, 4 sierpnia 2014

PROSTA POTRAWKA ZE ŚWIEŻEGO OGÓRKA I KALAREPKI Z CZARNUSZKĄ

Dziś ogórek świeży w nowej roli. Na ciepło. Z dodatkiem orientalnych przypraw: niezwykłej kurkumy, aromatycznej czarnuszki i kuminu (kminu rzymskiego).
Moje ulubione połaczenia smakowe!
Dodaj do potrawki kaszę jaglaną lub ryż i danie obiadowe gotowe!
:)


Składniki (na 2 osoby):
ogórki świeże gruntowe - 3/4 sztuki
kalarepka lub rzepa - 1 szt. duza lub 1 szt. małe
cebula - 1 szt.
kurkuma - ok 1 łyżeczki
kmin rzymski (kumin) - ok 1/2 łyżeczki
czarnuszka - ok. 1 łyżki
czosnek -1/2 ząbki
chili - odrobina ( nie w daniu dla dzieci)
Zielenina w zasadzie dowolna, u mnie:
lubczyk/liscie - kilka gałązek
zielona pietruszka - mały pęczek
zielony seler - gałązka
dobry tłuszcz do smażenia (najlepiej ghee lub olej kokosowy)
sól/pieprz/miód lub słód (max 1 łyżka) do smaku


Wykonanie:

Cebulę poszatkuj, czosnek zgnieć i pokrój, następnie warzywa podduś razem w niewielkiej ilości oleju z dodatkiem kurkumy i kminu.
Kalarepkę pokrój w grabną kostkę, dodaj do cebuli podlej niewielką ilością wody. Zanim kalarepka delikatnie zmięknie (nasza ulubiona jest al dente) pokrój w kostkę obrane ze skórki ogórki i dołóż do kalarepki wraz z poszatkową zieleniną, dopraw solą, pieprzem i słodem (miodem). Zamieszaj, podduś 1-2 minuty, posyp czarnuszką i podawaj z dodatkiem ryżu lub jaglanki.
Gotowe!



Smacznego!

Ciao!
:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.